YABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU​

YABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU

YABANCILAR HUKUKU NEDİR?

Yabancılar hukuku, bir ülkenin yabancılar için uyguladığı kanunları ve hukuki hususları ifade eden hukuk dalıdır. Yabancılar hukuku, mütekabiliyet (karşılıklılık) esasına dayanır. Buna göre, yabancılar için uygulanan hukuk prosedürleri, yabancı kişinin ülkesine göre farklılık gösterebilir. Türkiye’de yabancılara ilişkin esaslar 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlenmiştir. 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ise, yabancıların Türkiye’de çalışmalarına ilişkin esasları düzenlemektedir. 2644 sayılı Tapu Kanunu’nda ise, Türkiye’de yabancıların gayrimenkul veya taşınmaz edinme prosedürlerine ilişkin esaslar vardır.

-Yabancıların ülkeye giriş ve çıkışlarına ilişkin her türlü işlemler, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel
Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Genel anlamda yabancıların çalışma izinleri, yabancıların yatırımları ve evlilikleri gibi her türlü işlemler yabancılar hukuku alanına girmektedir.

GÖÇMENLİK HUKUKU NEDİR?

Göçmen, vatandaşı olduğu ülkeden başka bir ülkeye yerleşmek üzere göç eden kişiye denir. Göçmenlik,
hukuki anlamda en az iki ülkeyi ilgilendiren bir durumdur. Göçmenin ülkesini terk etmesi “dış göç” (emigration), başka bir ülkeye yerleşmesi de “iç göç” (immigration) olarak adlandırılır. Göçmenlik hukuku ise, göç eden kişilerin ya da topluluğun göç ettikleri ülkedeki hukuki durumlarına ilişkin esasların ele alındığı hukuk dalıdır. Göçmenlerin gayrimenkul edinmesi, Türk vatandaşlığı elde etmeleri, göçmen oturma izni, göçmen çalışma izni gibi prosedürler göçmenlik hukukunun alanına girmektedir.

VATANDAŞLIK HUKUKU NEDİR?

Vatandaşlık, doğum ile ya da sonradan kazanılan hukuki bir statüdür. Vatandaşlık haklarının sınırları kanunla belirlenmiştir. Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır gibisorulara cevap olarak Türkiye’de vatandaşlık almak için her ülkede olduğu gibi vatandaşlık kanunları ve kuralları vardır. Son yıllarda birçok ülkeden göç alan Türkiye’de vatandaşlık almak isteyen yabancılar, göçmenlik hukuku ya da yabancılar hukuku esaslarına ve düzenlemelerine uymak zorundadır.

VATANDAŞLIK DAVALARINDA AVUKATIN ÖNEMİ

Vatandaşlık davaları, yabancıların ya da göçmenlerin başvurduğu bir yargı yoludur. Bu davalarda uluslararası hukuka giren konular da gündeme gelebilir. Dava açan yabancının vatandaşlık talebi, davada detaylı olarak değerlendirilir. Bu noktada vatandaşlık davalarında avukatın önemi nedir sorusu sık sorulur. Dava dilekçesinin yazılmasından dava sürecinin takibine kadar birçok noktada vatandaşlık uzmanı avukatlara ihtiyaç duyulur. Özellikle bulunduğu ülkenin hukuki süreçlerini bilmeyen yabancılar, vatandaşlık davalarında uzman avukatlardan destek almalıdır. Böylece vatandaşlık davasında sürecin kısa sürede ve olumlu sonuçlanması ihtimali yüksektir. Zira vatandaşlık davası dilekçesindeki yazım veya
ifade hataları davanın olumsuz sonuçlanmasına yol açabilir. Bu sebeple vatandaşlık davalarında avukatlardan profesyonel hukuki destek almak önemlidir.

Hukuk ofisimiz ,yabancılar hukuku ve göçmenlik hukuku konularında gerekli deneyim, bilgi ve uzmanlığa sahiptir.Yabancılar hukuku ya da göçmenlik hukuku konularında müvekkilerimize sorunların çözümü aşamasında danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

Çalışma Alanlarımız