VERGİ HUKUKU

VERGİ HUKUKU

Vergi hukuku, Devlet ve  vergi yükümlüleri arasındaki vergisel süreçleri inceleyen, bunlardan kaynaklanan uyuşmazlıklara çözüm getiren, mali hukukun alt alanlarından biridir. Vergi hukuku, kamu hukuku içerisinde yer almakta, konuya ilişkin uyuşmazlıklar idari yargı alanında görev yapan vergi mahkemelerinde görülmektedir.

Vergi uyuşmazlıklarından kaynaklanan iptal davalarında, kural olarak otuz gün içerisinde dava açılması gerekmektedir. Bununla birlikte aşağıda belirtildiği üzere bazı özel kanunlarda daha kısa sürelerin düzenlenmiş olması da mümkündür. Bu nedenle sürelerin kaçırılmaması ve hak kayıplarının önlenmesi adına vergi hukuku alanında hizmet veren avukatlardan yardım alınması önem arz etmektedir.

Vergi Davası Türleri

Vergi dava türleri vergilendirmede çıkan ve çözülemeyen hukuki uyuşmazlıkların yargılama yolu ile çözüme kavuşturulması halinde gündeme gelen davalardır. Vergi dava türleri tam yargı ve iptal davası olarak ifade edilse de uygulamadaki davalar ve vergi avukatının hukuki danışmanlık kapsamı şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Vergi ya da ceza ihbarnamelerin iptali davaları,
  • İdare tarafından alınan ödeme esaslara alma ya da özel esaslardan genel esaslara geçme taleplerinin ret edilmesi halinde iptal davası,
  • İhtirazı kayıt ile verilen beyannamelerde ihtirazların dikkate alınmaması ile tahakkuk edilen vergi ve cezaların iptali davası,
  • Defter ve belgelerin üzerinde tarhiyat yapılmasına ilişkin iptal davaları.
  • Tam yargı ve iptal davalarının hazırlık sürecinin hazırlanması,
  • Vergi cezaları ve tarhına ilişkin olarak iptal davası açmak,
  • Vergilendirme, hesap hataları gibi hataların düzeltilmesi için hukuki süreci takip etmek.

yorumlanmaktadır.

Vergi hukuku avukatı olarak vergilendirme süreci ve süreç sonunda ortaya çıkan her türlü hukuki sorunun çözümü noktasında müvekkillerimize hukuki destek sunmaktayız.

Çalışma Alanlarımız